sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

VOACAP P2P -sivulla uudistettu käyttöliittymä

Olen suunnitellut VOACAP:n yhteysvälien keliennustelaskentasivulle (http://www.voacap.com/p2p/index.html) uuden käyttöliittymän. Aiemman 24 tunnin ennustekellon asemesta tarjolla on nyt 15 erilaista ennustegraafia: REL (Circuit Reliability), SDBW (Signal Power eli signaaliteho) ja MUFday niin lyhyentien ja pitkäntien kautta sekä ennusteet (lyhyt tie ja pitkä tie) kaikkien bandien osalta. Bandikohtaisissa ennustegraafeissa on kaikissa lisäksi näkyvissä signaalitehon jakauma (ylädesiili, mediaani ja aladesiili). Tämä jakauma esitetään vain lyhyen tien yhteysväleille. Lisäksi nimesin uudelleen "Tri-Graph"-painikkeen: se on nyt "BxB" (Band-by-Band) eli kaikki 15 ennustegraafia esitettynä yhdellä sivulla.

VOACAP:n yhteysvälien keliennustelaskentasivun uusi käyttöliittymä. Valitse haluamasi graafi Chart-menusta. Suurenna kuvaa klikkaamalla.

Sain eilen illalla nopeasti kommentteja, että ennusteympyrää tulee ikävä. Valitettavasti ennusteympyrän huonona puolena on se, etten pysty helposti tarjoamaan näkyviin VOACAP:n muita tulosparametrejä, joilla ennustetta voisi saada entistä tarkemmaksi. 24 tunnin ennustekellossa käyttämäni data on tismalleen samaa kuin oletuksena nyt esille tulevassa ensimmäisessä "REL Short-Path"-graafissa. Tämä ennustekello on toistaiseksi vielä käytettävissä palvelun venäjänkielisellä sivulla.

Itse käyttäisin uusia graafeja siten, että ensiksi tutkin valitulta yhteysväliltä oletuksena olevan REL:n (eli kusotodennäköisyyden) ja sitten signaalitehon (SDBW). Kun olen löytänyt tunnin ja bandin, jolla molemmat arvot ovat korkealla, siirryn ko. bandin yksityiskohtaisempaan ennusteeseen. Tuossa graafissa kiinnittäisin ensimmäisenä huomiota MUFday-kuvaajaan eli millä todennäköisyydellä käytettävä taajuus on laskennallisen MUF (Maximum Usable Frequency)-taajuuden alapuolella. Tämä ilmoitetaan prosentteina. Jos MUFday-lukema on alle 50%, odotukset eivät ole korkealla. Sen jälkeen tutkitaan, miten signaaliteho jakautuu. Liian leveä jakauma voi olla merkki siitä, ettei VOACAP  osaa oikeasti sanoa, millaista signaalitehoa on odotettavissa. MUFday ja signaalitehon jakauma kulkevat tässä kohden tyypillisesti käsi kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti