torstai 27. heinäkuuta 2017

Signaalitehon jakauma näkyvissä uusissa VOACAP-graafeissa

Uudet VOACAP:n yhteysväligraafit (www.voacap.com/p2p/index.html > Tri-Graph) ottivat taas askelen eteenpäin. Tällä kertaa bandikohtaisissa graafeissa näkyy vaaleanharmaalla signaalitehon ennustettu jakauma, joka lasketaan ainoastaan lyhyentien yhteyksille kolmen VOACAP:n tulosparametrin avulla: SDBW, SDBW10 ja SDBW90.

SDBW eli signaalitehon mediaani (50%) on kauan ollut mukana kuvioissa, mutta kaksi viimeksimainittua ei ole juuri näkynyt yhdessäkään VOACAP-pohjaisessa palvelussa (lukuunottamatta aitoa ja alkuperäistä VOACAP-ohjelmaa). SDBW10 (eli nk. ylädesiili) tarkoittaa signaalitehoa 10% eli kolmena päivänä kuukauden päivistä, ja vastaavasti SDBW90 (eli nk. aladesiili) 90% eli 27 päivänä kuukauden päivistä. Valitettavasti VOACAP ei kerro, mitkä päivistä ovat hyviä ja mitkä huonoja. Nyt otin nämä parametrit käyttöön graafeissa, jolloin nähdään, miten ennustettu signaaliteho jakautuu kullakin tunnilla bandeittain. Signaaliteho esitetään graafeissa nyt S-mittariyksiköin eikä dBW:ein eli desibelimääränä suhteessa wattiin :)

Jutun juoni on siis siinä, että liian laaja-alainen signaalitehon jakauma itse asiassa tarkoittaa sitä, ettei VOACAP-ohjelmalla ole oikein hyvää käsitystä siitä, missä mennään. Sen vuoksi pelkästään mediaanitason SDBW-pohjaiset ennusteet eivät nekään välttämättä anna signaalin etenemisestä kokonaisvaltaista kuvaa.

Liian leveä signaalinjakauma (kuten kuvassa) klo 4 UTC on viite siitä, ettei VOACAP pysty oikein hyvin kertomaan, missä mennään. Harmaa alue esittää koko signaalitehon jakauman SDBW10:stä SDBW90:een eri tunneilla. Näkyvissä on myös SDBW eli signaalitehon mediaani vihreänä kuvaajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti