En ollut tällä kertaa mukana muuta kuin CW-osassa ja siinäkin penkkiurheilijan ominaisuudessa skimmeri kainalossa 7 MHz:llä. 3,5 MHz:n seurantaan käytin SK3W:n skimmerin ilmoittamia havaintoja ja joidenkin havaintojen tarkistukseen RBN:n arkistoa. Ajattelin ettei skimmeri pysty juurikaan paljastamaan tästä kotimaankisasta mitään sellaista mitä ei jo tiedettäisi. Tässä kuitenkin joitain hajanaisia havaintoja:
1. Harmonisten leviäminen muille bandeille
Tämä oli asia johon kiinnitin ensimmäisenä huomiota. Kahden kilpailijan 80M:n lähetteet olivat selvästi skimmerillä havaittavissa 40M:llä. Tarkistin asian vielä varmemmaksi vakuudeksi myös RBN:n arkistosta, mitä muut skimmeriasemat kuulivat. Toinen kisailijoista oli Keski-Suomesta ja toinen Helsingin itäpuolelta, joten skippi oli Vaasaan suotuisa 40M:llä.
2. Lähetteessä olevat ongelmat
Kahdella viitospiiriin kuuluvalla asemalla oli lähetteensä kanssa ongelmia, jotka sekoittivat jopa skimmerin. Skimmeri raportoi toista näistä asemista nimellistaajuudellaan sekä 600 Hz ali ja yli nimellistaajuuden. Nämä 600 Hz sivussa olevat taajuudet kuuluivat tosin huomattavasti vaimeammin. Tarkistin taas kerran RBN:stä, olivatko muutkin skimmeriasemat havainneet saman ilmiön.
3. Dramaattiset kelimuutokset
On ilahduttavaa että kisassa oli mukana QRP-asemiakin. Se tuo kisaan mielenkiintoa, varsinkin täällä katsomossa. Seurasin yhtä näistä QRP-asemista ja ihmettelin, että kisan puolessavälissä aseman SNR-lukema oli n. 20 dB mutta vartin päästä myöhemmin jo yli 50 dB! 30 dB:n ero herättää jo mielenkiinnon, ja samantyyppinen signaalinnousu (jos oletetaan ettei kohinassa tapahtunut muutosta) oli havaittavissa SK3W:llä ja muualla. 40M:n kotimaan skippi on oikeasti joskus aika ihmeellinen ja tässä sen huomasi ihan konkreettisesti lukuina, kun keli rävähtää auki. Tarkistin havainnon myös OH8LQ:n ja OH8WW:n skimmerihavainnoista ja heilläkin oli nähtävissä sama ilmiö - varsinkin OH8LQ:n skimmerin raportoima piikkiarvo oli todella korkea, skippi sattui paremmin pohjoiseen!
4. Kylän kovin signaali
Katsomossa ihan mielellään seuraa, kenellä on kylän kovin signaali. Tälläkin kertaa, niin kuin monesti aiemmin, pokaalia kannetaan pääkaupunkiseudun suuntaan. Skimmerin näköetäisyydellä olevat asemat ovat antaneet 80 dB:n lukemia - muutama huippuasema pääsi tässä kisassa 60 dB:n tai sen ylittäviin arvoihin niin etelästä kuin pohjoisesta.
5. Sallituilla taajuuksilla & sallittuun aikaan workkiminen
Skimmerillä on varsin helppo todeta, pysyvätkö kilpailijat kisataajuuksilla. Yhtään rajarikkoa ei huomattu, vaikka yksi asema oli 100 Hz:n tarkkuudella ihan reunassa (skimmerin taajuustarkkuus on melko hyvä alemmilla taajuuksilla), sittemmin hänkin hilasi taajuuttaan 100 Hz ylemmäksi reunasta. Tuosta kellonajasta on hankalampi sanoa mitään varmaa, vaikka asemia kuuluikin jo minuuttia ennen starttia. Olisi pitänyt varmistaa kuuntelemalla, olivatko jo kisaamassa vai muuten vaan CQ:ta kutsumassa.
6. Siirtymiset bandilta toiselle
Ihan kuriositeettina seurasin myös, miten asemat käyttäytyivät siirtyessään 80M:ltä 40M:lle ja jakson vaihtuessa. Samoin tuntui näkyvän asemien vähyys, kun vielä kisan loppuvaiheessa huomasi nopeita siirtymisiä bandilta toiselle eestaas ihan siltä varalta että jonkin yksittäisen kuson saisi aikaiseksi. Toisista asemista huomasi ettei heistä ollut ainuttakaan havaintoa 40M:llä. Esimerkiksi asemista, joiden toinen harmoninen kuului 40M:llä, ei ollut yhtään varmaa havaintoa kuulumisesta 40M:llä (paitsi yhdestä jonka harmoninen oli ollut n. 10 dB:n luokkaa ja jonka ainut 7 MHz:n havainto oli yli 50 dB:n luokkaa - tämä jäi yksittäistapaukseksi varsin ihmeelliseen aikaan jolloin suurin osa asemista ei ollut vielä siirtynyt 40M:lle).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti