sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Keliennuste: PT0S (St. Peter & St. Paul Rocks) - OH, marraskuu 2012

PT0S (St. Peter & St. Paul Rocks) on äänessä DXpedition-saitin mukaan arviolta 10.-22. marraskuuta 2012.

Kannattaa seurata heidän webbisaitiltaan, miten valmistelut etenevät ja milloin asema tulee todella ääneen.

PT0S on noin 8000 km:n päässä Suomesta suuntaan 235 astetta lyhyttä tietä, 55 astetta pitkäätietä (yli 30000 km). Tämä ennuste on tällä kertaa yksinomaan lyhyentien ennuste. Marraskuussa sekä ylä- että alabandit ovat hyvässä lyönnissä, joten tämän aseman pystyy workkimaan useammalla bandilla. Tosin tiedossa ovat massiiviset pailapit, mutta keliennusteen valossa meillä ei pitäisi olla hätää.

Aluksi VOACAP Online -ennuste PT0S-OH-välille. Olen tähän kuvaan piirtänyt vihreällä värillä mahdolliset keliavaukset ja kuten nähdään mahdollisuuksia riittää. Erityisesti alabandeilla (80M) piirsin tietoisesti viivaa pitemmälle mitä VOACAP ennustaa (vrt. hämärävyöhykekartat alempana). Ennusteessa mitä tummemman punainen väri, sitä parempi todennäköisyys.

1. VOACAP Online -ennuste PT0S - OH.2. Alabandit ja hämärävyöhykekartat


Alabandeilla (160M, 80M ja jopa 40M(!)) kannattaa kristallipallon tueksi ottaa hämärävyöhykekartat. Erityisesti kannattaa hakea sellaisia ajankohtia, jolloin DX-kohteessa aurinko nousee tai laskee, tai omassa QTH:ssa on auringonnousun tai -laskun aika tai ollaan hämärävyöhykkeellä. Lisäksi tulee huomioida keskiyön aika.

Vaikka ennusteen mukaan alabandit ovatkin hyvin auki, edellä kerrotun perusteella valitsisin alabandien erityistarkkailuun seuraavat ajankohdat:

a) auringonlasku PT0S:ssä (20-21 UTC)
 
b) keskiyön hetki PT0S:ssä (01-02 UTC)c) auringonnousu OH:ssa (ja PT0S:ssä) (05-08 UTC)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti