lauantai 4. elokuuta 2012

Keliennuste: ZL9HR (Campbell I.) - OH, Marras-joulukuu 2012

Seuraavassa haastava keliennuste: ZL9HR (Campbell Island) - Suomi. Tälle Uuden-Seelannin eteläpuolella sijaitsevalle saarelle matkustaa retkikunta marras-joulukuun vaihteessa 2012 (28.11.-9.12.). Lisätietoja osoitteesta http://www.campbell2012.com.


Lisäys ja kommentti 2.10.2012:

Operaation oma keliennuste on täällä: http://k3el.wordpress.com/dx/zl9hr/propagation/

Huomionarvoista K3EL:n ennusteessa on se, että se on tehty 500 watin teholla ja SSB-viitearvolla eli ennusteen antama "onnistumistodennäköisyys" on suhteessa SSB:n käyttöön. Viitearvot: SSB = 38 dB ja CW = 24 dB (signaali-kohinasuhde) - on paljon todennäköisempää saavuttaa CW:n viitearvo kuin SSB:n... Ehkä on haluttu tehdä ennusteesta tietoisesti konservatiivinen (esim. ympäröivän maaston takia)? Sen sijaan oma ennusteeni lähtee siitä, että käytössä on CW-viitearvo ja 1500 watin teho, mikä tekee ennusteestani huomattavasti optimistisemman. Yleisesti ottaen minusta optimistinen ennuste on parempi, sillä mahdolliset keliavaukset näkyvät paremmin. Tässä tapauksessa kuitenkin OH:n suunnassa (lyhyttä tietä) on kuulemma korkea mäki, millä saattaa olla vaikutusta ennusteeseen. Toivotaan silti parasta.

Toinen huomioitava asia koskee alabandeja: pääsääntöisesti operaattorit joutuvat lähtemään saarelta pimeän tultua, joten erityistä huolellisuutta on kiinnitettävä auringon nousu- ja laskuaikoihin! Lisäys: QRT-aika on suunnilleen 10-16 UTC (tämä olisi ollut meikäläisten kannalta parasta QSO-aikaa). Näin ollen yläbandeilla pitää olla heti mukana kun ne aukeavat eli n. 4-5 UTC alkaen.

Lisäys 9.10.2012:

Kannattaa myös tutustua tähän blogiin jossa käsitellään tämän peditionin keliennusteita: http://ky6r.wordpress.com/ Tämän yhteysvälin kelin ennustamisen tekee haastavaksi kolme asiaa:
  1. Kuukauden valinta. On hankala päättää, tekeekö ennusteen marraskuun vai joulukuun perusteella. Silti jompikumpi pitää valita. Koska VOACAP-ennusteet ovat kuukausitason ennusteita, eikä tällaisille kuunvaihdetapauksille ole suoranaisesti oikeaa vastausta, päätin valita ennustekuukaudeksi joulukuun. Joulukuu eroaa marraskuusta tällä yhteysvälillä erityisesti yläbandien ennusteiden osalta: marraskuulle luvataan parempaa yläbandikeliä kuin joulukuulle.
  2. Alabandien keli. 160M:n ja 80M:n kelin ennustaminen pelkästään hämärävyöhykekarttojen perusteella on aina arpapeliä. Kyseisinä päivinä Aurinko Suomessa nousee parhaimmillaan vain muutaman asteen horisontin yläpuolelle ja toisaalta yötä on Campbellilla vain n. 7 tuntia. Tästä syystä tein kahdet hämärävyöhykkeen kartta-animaatiot, jotka toivottavasti selventävät tilannetta paremmin. Tässä ennusteessa on lähdetty olettamuksesta, että kun yhteysvälin jommassakummassa päässä ollaan hämärävyöhykkeellä, keli on mahdollinen. Nähdään selvästi taas kerran, ettei VOACAP kykene kovin hyvään alabandien (erityisesti 80M:n saati 160M:n) DX-kelin ennustamiseen.
  3. Pitkä yhteysetäisyys. Campbell sijaitsee lähes 18000 km:n päässä lyhyttätietä pitkin suuntaan 80 astetta. Pitkäntien kautta etäisyyttä tulee n. 22400 km suuntaan 260 astetta. Hyvää on se, että isoympyrälinjalla ei ole auroravyöhykettä. Kun kohde on noinkin kaukana, sekä lyhyentien että pitkäntien ennusteiden merkitys kasvaa. Kun kohde on lähes tarkalleen toisella puolella maapalloa, silloin signaalilla on lähes yhtä pitkä matka kohteeseen, kulkipa se mitä reittiä hyvänsä, ja valituksi tulee reitti (tai monta reittiä) jolla on vähiten vastusta.
Tämänkertainen ennuste jälleen perustuu VOACAP Onlinen REL-kuvaan, VOACAP Propagation Plannerin ennustedataan (tästä alla erillinen Excel-työkirja) ja GeoClock-karttoihin. Aika näyttää, onko ennuste lainkaan kartalla...

VOACAP Online


Lyhyentien ennuste:Pitkäntien ennuste:

Tästä pitkäntien ennusteesta herää kysymys: olisiko 7 MHz:llä keliä pitkäntien kautta 07 UTC...?


VOACAP Propagation Planner

Oranssilla ennusteen mukaan parhaat keliajat. Alabandeilla oranssi tarkoittaa hämärävyöhykekarttojen ja pitkäntien ennusteen mukaan ajateltuja parhaita hetkiä. Vaaleampi oranssi edustaa ajanjaksoja, joita kannattaa myös seurailla, vaikka niiden osalta ei ole osoittaa isompia perusteluja muuta kuin hämärävyöhykekarttojen optimistinen tulkinta...


 

GeoClock-hämärävyöhykekartat


Ensiksi kartat jonka keskipisteenä oma QTH:ni (09-16 UTC):Sitten hämärävyöhyke toisesta näkökulmasta josta paremmin hahmottuu ZL9HR:n tilanne 08-17 UTC. Nämä kaksi animaatiota eivät ole aivan yhteismitallisia sillä ne ovat eri päiviltä. Campbell merkitty punaisella ympyrällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti