lauantai 4. elokuuta 2012

Keliennuste: NH8S (Swains I.) - OH, Syyskuu 2012

Swains-saaret aktivoidaan 6.-19. syyskuuta 2012 (www.nh8s.org). Suunta saarille on lyhyttä tietä 20 astetta (n. 14000 km) ja pitkää tietä pitkin 200 astetta (n. 26000 km). Isoympyräreitti menee auroravyöhykkeen läpi. Lisäksi Swains on alueella, jonne JA- ja W-asemilla on selkeä etulyöntiasema Eurooppaan nähden. Saa nähdä, miten kuso kulkee... Erityisesti alabandeilla saattaa olla vaikeaa. Pitkäntien yhteydet kannattaa pitää mielessä OH:n auringonnousun aikaan.

NH8S:n saitilla ei tarjota vielä keliennusteita, joten tarjotaan ne nyt tässä, hi! Edit 31.8.2012: NH8S:n saitilla on nyt tarjolla keliennusteet, mutta silti suosittelen että lukija ei tutki niitä, vaan sen sijaan keskittyy alla olevien ennusteiden tutkimiseen, hi!

Ennuste esitetään taas 3 tavalla: VOACAP Onlinen REL-kuva, PropPlannerin vuorovaikutteinen Excel-työkirja ja GeoClock-hämärävyöhykekartat.

VOACAP Online


Kannattaa tutkia sekä lyhyentien että pitkäntien ennusteet. Ensiksi lyhyentien kautta:


 Sitten pitkätie:


VOACAP Propagation Planner


Tällä kertaa esitän vain lyhyentien mukaisen ennusteen Excel-työkirjana. Oranssinväriset solut ovat ennusteen mukaan parhaimmat ajankohdat workkimiseen. Alabandeilla väritys perustuu myös optimistiseen hämärävyöhykekarttojen tulkintaan. Aamulla 05-06 UTC pitkätie on yrittämisen arvoinen.


GeoClock-hämärävyöhykekartat


Ensiksi aamun tilanne 04-07 UTC:


Sitten illan tilanne 15-18 UTC:


Päivitys 16.9.2012:

Milloin Swains-saarelle pidettiin yhteyksiä Suomesta?

Alla tilastotietoja OH-asemien pitämistä yhteyksistä NH8S:n kanssa (tiedot NH8S:n sivuilta). Kun näitä tietoja vertaa ennusteeseen, havaitaan ainakin kaksi asiaa:

  1. Yläbandeilla keli alkoi n. tuntia aikaisemmin kuin ennustettu - kannattaa siis seurata yläbandeja auringonnousun aikaan. Lisäksi oli yökeliä.
  2. 80M:llä yhteyksiä pidettiin ennustettuun aikaan - mahtoikohan asema silti kuulua aiemmin/myöhemminkin? 160M:llä vaaditaan että D-kerroksen vaimentava vaikutus on hävinnyt tarpeeksi ja on sopivaa hämärävyöhyke-etenemistä. Kolme OH-kusoa oli tuolla bandilla rekisteröity tunnille 17 UTC.

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti