keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Opetuksia: LP-PAN 2:n käyttö Yaesu FTdx3000/5000:n kanssa


Yaesun mallit FTdx3000 ja FTdx5000 tarjoavat pienenä bonuksena 9 MHz:n välitaajuusulostulon, jota voi hyödyntää esimerkiksi bandiskooppina. Tällainen toiminto antaa hyvän kuvan siitä, missä esim. DX-asema workittavalla bandilla sijaitsee ja missä DX kuuntelee. Lisäksi kilpailuissa sillä on helppo vaikka löytää uusi vapaa taajuus. Toisaalta radiosta saatavaa signaalia voidaan myös käyttää puhtaasti skimmeritarkoituksiin.

Jari OH6QU oli hankkinut LP-PAN 2 -laitteiston ja yritimme saattaa sitä käyttökuntoon WPX:n CW-osaa varten. Tarvittavien ohjelmistojen asennuksissa oli kuitenkin merkittäviä ongelmia eikä bandiskooppia saatu käyttöön. Tässä kirjoitelmassa paljastetaan, miten ohjelmistoihin liittyvät ongelmat ratkaistiin ja millä laitteilla asiat saatiin kuntoon.

LP-PAN 2 -laite on itse asiassa SDR- eli ohjelmistoradiovastaanotin, joka saa signaalinsa Yaesun välitaajuudesta. Tätä signaalia muokkaamalla voidaan sitten rakentaa workkimista helpottavia apuvälineitä, kuten esimerkiksi bandiskooppi eli reaaliaikainen näkymä tietyllä bandilla kuuluvista signaaleista taajuuksineen ja signaalinvoimakkuuksineen. Kuitenkin toimiakseen LP-PAN 2 edellyttää tietokoneelta hyvää äänikorttia, ja käyttämässämme kannettavassa tietokoneessa ei sellaista ollut. Tästä syystä ostimme kokeeksi LP-PAN 2:n valmistajan verkkosivuillaan suositteleman USB-väylään liitettävän Asus Xonar U5 -kortin, mikä osoittautui toimivaksi ja hyväksi ratkaisuksi. Ohjelma asentui ilman rähinöitä. Asus Xonar U5 on 24-bittinen, enimmillään 192 kHz:n näytteenottotaajuudella toimiva laite, jolla on mahdollista rakentaa 192 kHz leveä bandiskooppi.

Lisäksi tarvitaan hyvä SDR-käyttöliittymäohjelmisto, ja sellainen on esimerkiksi ilmaiseksi netistä saatava NaP3. NaP3-ohjelmistolla bandin tilanne saadaan esille, ja ohjelmiston kautta voidaan kytkeytyä myös DX-klusteriin, jolloin näyttöön saadaan signaalipiikkien kohdille klusterilta tulevat spotit näkyviin.

Suurimmat käyttöönottoon ongelmat liittyivät NaP3-ohjelmiston asennukseen. Alun perin tietokoneissamme oli suomenkielinen Windows 7 Home Premium suomalaisin maa-asetuksin. Tällaiseen ympäristöön NaP3 ei yksinkertaisesti suostunut asentumaan. Ratkaisuksi löytyi muutaman tunnin yrityksen ja erehdyksen kautta se, että maa-asetukseksi valittiin "englanti (Yhdysvallat)" ja erotinmerkiksi piste pilkun sijaan. Lisäksi jos ohjelmisto on asennettu väärien maa-asetusten alaisuudessa, ohjelmiston asennus pitää poistaa perin juurin ja asentaa uudelleen oikeiden maa-asetusten alaisuudessa. Tämä kannattaa muistaa, mikäli muidenkin ulkomaisten ohjelmistojen kanssa sattuu tulemaan asennusongelmia. Usein niissä maa-asetukset tai numeroerotinmerkit on määritetty niin etteivät ohjelmat toimi suomalaisten maa-asetusten alaisuudessa! Näppäimistökartan tai käyttöjärjestelmän kieltä ei kuitenkaan tällä kertaa tarvinnut muuttaa: suomenkielinen näppäimistö ja käyttöjärjestelmä toimivat hyvin. Lisäksi kaikki asennukset on varmuuden vuoksi syytä tehdä järjestelmäkäyttäjän oikeuksin.

Kun ohjelmistot on saatu asennettua, täytyy vielä Asus Xonar U5 -äänikortti konfiguroida laitteen mukana tulevalla ohjelmistolla niin ettei mitään efektejä tai taajuuskorjaimia jne. oteta käyttöön ja valittuna on 24 bittiä ja 192 kHz. Tietokoneessa tallennuslaitteiden (Line) osalta täytyy valittuna olla Xonar U5, jonka ominaisuudet täytyy konfiguroida myös 24 bitin ja 192 kHz:n asetuksiin.

LP-PAN 2 -laitteen saa helposti hankittua Telepost Inc.:n verkkosivuilta käyttämällä maksamiseen Paypalia. Tilausta tehdessä pyydetään ilmoittamaan, mihin transceiveriin laite kytketään. Laitteen mukana toimitaan ainoastaan virtajohto 12 V:n virtalähteelle, mutta heiltä saa myös välitaajuus- ja äänikorttikaapeleita. Tätä kirjoitettaessa LP-PAN 2 -laitteen hinta postikuluineen on n. 300 USD (+ tullin maksut päälle). Välitaajuus- ja äänikorttikaapelit maksavat lisäksi yhteensä 25 USD. Näitä kaapeleita ei pysty tällä hetkellä hankkimaan verkkosivujen kautta, joten niiden osalta kannattaa olla sähköpostitse yhteydessä Larry Phippsiin, n8lp ät telepostinc.com.

Alla muutamia kuvaruutukaappauksia viime viikon RTTY-kilpailuviikonlopulta eri bandeilta. Huomatkaa että näkymiin voidaan zoomata sisään jolloin signaalien erotustarkkuus paranee. Näisä kuvissa on myös kytkentä päällä DX-klusteriin, jonka kautta asemien nimet näkyvät ruudussa.

LP-PAN 2, 21 MHz (klikkaa kuvaa suuremmaksi)

LP-PAN 2, 18 MHz (klikkaa kuvaa suuremmaksi)

LP-PAN 2, 14 MHz (klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Mikäli asia kiinnostaa enemmän tai on kysyttävää, niin ottanette sähköpostilla yhteyttä SRAL:n omakutsuosoitteeseen.

Viitteet:


  1. LP-PAN 2 Panadapter -laitteisto: http://www.telepostinc.com/LP-PAN.html
  2. NaP3-ohjelmiston asennusohjeet: http://www.telepostinc.com/NaP3.html
  3. ASUS Xonar U5 -USB-äänikortti: http://cdon.fi/kodin_elektroniikka/asus/asus-xonar-u5-usb-external-soundcard-p28148415

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti