keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Keliennuste: DX-peditioni Tromelinin saarelle (FR/T) marraskuussa 2014

 Näin uutta vuotta odoteltaessa on hyvä ottaa vahvaa etunojaa tuleviin bandimaihin ja keleihin. Yksi ensi vuoden odotetuimmista retkikunnista on Tromelinin DX-peditioni, joka on suunniteltu tapahtuvaksi lokakuun lopusta n. marraskuun puoliväliin (30.10.-10.11.2014).

Päivitetty 26.10.2014, ks. alla.

Retkikunnan nettisivut ovat osoitteessa: http://www.tromelin2014.com

Noin yhden neliökilometrin suuruinen Tromelinin saari, kuten myös DX-maat Gloriososaaret (FR/G), Juan de Nova (FR/J) ja Europa sekä Bassas da India, kuuluvat ns. Intian valtameren erillissaariin eli Ranskan eteläisiin ja antarktisiin maihin kuuluvaan ryhmään saaria, jotka sijaitsevat Madagaskarin tuntumassa Intian valtameressä Afrikassa. Tromelinilla ei ole vakituista asutusta, paitsi sääaseman pari työntekijää.

Saarelle pääsy on vahvasti valvottua ja säännösteltyä ympäristönsuojelullisista syistä. Saarelle on hankala nousta maihin meritse, joten pääasiassa sinne kuljetaankin lentokoneella. Saarella on sääaseman lisäksi n. kilometrin pituinen kiitorata.


Intian valtameren erillissaaret Madagaskarin tuntumassa: Gloriososaaret, Juan de Nova, Tromelin sekä Europa ja Bassas da India. Suurenna kuvaa klikkaamalla. Kuva: Wikipedia.
Tromelin sijaitsee Suomesta vajaan 10000 km:n päässä suunnassa 148 astetta. Tämä tarkoittaa, että kuso kulkee hyvin kaikilla bandeilla 10 metristä 160 metriin. Saarelta on marraskuussa hyvät kelit kaikkiin tärkeimpiin suuntiin: Japaniin, Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Onneksi parhaimmat kelipiikit eri mantereille ajoittuvat pääasiassa vuorokauden eri aikoihin. Me OH-maassa taistelemme Euroopan (ja Aasian) asemien joukossa. Ehkä parhaimmat todennäköisyydet OH-kusoille ovat yläbandeilla. Pile-upit tulevat kaatumaan koko ajan päälle, joten saarelle tarvitaan huippuoperaattorit. Operaattoreiksi tällä hetkellä ilmoitetaan kuusihenkinen tiimi: Seb F5UFX, Michel FM5CD, Flo F5CWU, Eric F5SIH, Franck F4AJQ ja Fred F5ROP.


Tromelinin kartta. Kuva: Wikipedia.
Viimeksi Tromelinilla kävi retkikunta vuonna 2000, jolloin neljän hengen tiimi piti 50000 yhteyttä kutsulla FR/F6KDF/T. Sen jälkeen saarelle ei ole myönnetty operointilupia. Nyt vuonna 2014 tulee kuluneeksi 60 vuotta radioamatööritoiminnan alkamisesta saarella. Tuolloin operaattorina oli Marc FB8BK/T.

Keliennuste marraskuuksi 2014


Alla oleva keliennuste on tehty Tromelinilta Vaasaan, ja se kuvaa yhteydenpiton todennäköisyyttä prosentteina eri bandeilla kaikkina vuorokauden aikoina. TX- ja RX-antenneina on käytetty yksinkertaista puoliaaltodipolia 10 metrin korkeudella maan pinnasta. Tietysti mitä paremmat antennivermeet, sitä suuremmat todennäköisyydet...Tehoksi on valittu 1500 wattia ja lähetyslajiksi CW.

VOACAP-ennuste Tromelinilta Vaasaan marraskuussa 2014.
Päivitys 26.10.2014:

Keliennuste ei ole hurjasti muuttunut ylläolevasta viimevuotisesta, mutta tässä tuoreimmat graafit hiukan erilaisin syötearvoin:


VOACAP-ennuste Tromelin-Vaasa, marraskuu 2014: 1 kW, 3-el Yagi@15m TX/RX ant

REL (todennäköisyys) 2-30 MHz:

REL eli todennäköisyysgraafi Tromelin-Vaasa. Samat syötearvot kuin yllä.

SDBW (signaalinvoimakkuus) 2-30 MHz:

SDBW eli signaalinvoimakkuus Tromelin-Vaasa. Samat syötearvot kuin yllä. Huomaa signaalinvoimakkuusennusteet alabandeilla (80/160M). Yleensä REL-arvot alakanttiin, mutta tässä jo optimistisempi.
 Voit tehdä oman täsmäennusteesi osoitteessa www.voacap.com/prediction.html.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti