tiistai 6. marraskuuta 2012

Keliennuste: VK9L (Lord Howe Isl.) - OH, 16.-26. marraskuuta 2012

"Lentävät suomalaiset" Seppo OH1VR ja Henri OH3JR matkustavat DX-peditionille Lord Howen saarelle (Australian ja Uuden-Seelannin välissä) 16.-26. marraskuuta 2012 ja osallistuvat sieltä myös CQ WW -kisan CW-osaan.

Sepon kutsumerkki Lord Howella on VK9/OH1VR ja Henrin VK9/OH3JR. Lord Howe sijaitsee lyhyttä tietä pitkin n. 15500 km:n päässä suunnassa 60 astetta ja pitkäätietä pitkin n. 24500 km:n päässä suunnassa 240 astetta. VOACAP:n mukaan pitkäntien suunta ei tarjoa oleellisesti parempia avauksia kuin lyhyen tien suunta. Molemmat ennusteet alempana.

Seppo ajaa K3:lla kaikkia bandeja 100 watilla windomiin ja 28 MHz:lla 5-elementtiseen Radixin biimiin. Samanlainen biimi on käytössä 6 metrillä. Antennien vahvistus 10,8 dB. Henrillä on 500 watin KPA500 K3:n jatkeena. Antennina voi olla joko L-vertikaali tai pitkä windom (82 m).

Online-ennusteessa olen asettanut kaikille bandeille TX-antenniksi 10 metrin korkeudella olevan dipolin ja RX-päässä 15 metrin korkeudella olevan 3-elementtisen jagin ja tehoksi 500 wattia. Propagation Plannerissa on hiukan erilaiset antennit bandeittain (esim. Propagation Planner -ennusteessa huomioidaan kympin TX-jagi), joten Online- ja Propagation Planner (Excel-taulukko) -ennusteet eivät ole ihan yhteismitallisia.

Tässä keliennusteessa on 3 osaa: ensiksi VOACAP Online -ennusteet lyhyen- ja pitkäntien kautta, sitten VOACAP Propagation Plannerilla tehty lyhyentien ennuste Excel-muodossa ja lopuksi hämärävyöhykekartat alabandeja varten.

Yleisesti ottaen Eurooppa on pileupeissa tällä yhteysvälillä altavastaajan asemassa, sillä hyvää keliä piisaa Aasiaan (erityisesti JA-, UA9- ja UA0-suuntaan) sekä USA:n länsirannikolle.

1. VOACAP Online -ennusteet


Lyhyen tien kautta:



Pitkän tien kautta:



2. VOACAP Propagation Planner -ennuste


Tässä ennusteessa potentiaaliset parhaat keliavaukset on merkitty oranssilla. Huomaa, että 40M:n ja 80M:n osalta taulukkoon on merkitty erityisesti seurattavat ajankohdat, ei niinkään parhaat hetket. Nämä ajankohdat on ajateltu hämärävyöhykekarttojen tulkinnan, ei niinkään VOACAP-ennusteen, kautta. Ehkä 40M:n osalta on liikaakin optimismia, mutta sen näkee. Vielä sellainen huomio, että esim. 04 UTC:lle tarkoitettu ennuste on ajateltu olevan voimassa ajanjakson 0330-0430 UTC välisen ajan.


 

3. Hämärävyöhykekartat


Näiden karttojen merkitys alabandeilla kasvaa, sillä mitä kauempana DX sijaitsee, sitä huonommin VOACAP osaa asiansa. Olisin valmis veikkaamaan, että alabandeilla (aamulla esimerkiksi 40M) saa olla kyttäämässä Lord Howen auringonlaskusta auringonnousuun saakka. Lisäksi auringonnousulla ja -laskulla on merkitystä yläbandeillakin, vaikka en ole sitä erityisesti korostanut.

Nostan taas esille alabandeilla käyttämäni periaatteen, jonka mukaan tarkkana saa olla DX:n auringonlaskussa ja auringonnousussa, puolenyön aikaan ja tässä tapauksessa oman QTH:n auringonlaskussa. Erityisesti 14-18 UTC tuntuvat todennäköisimmiltä tunneilta 80M:n osalta ja 16-17 UTC 160M:n osalta.

a) VK9L:n auringonlasku (08-10 UTC)





b) puolenyön hetki (OH:n auringonlasku) (14-16 UTC)





c) VK9L:n auringonnousu (16-18 UTC)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti